• Tel. 620.979.898
  • info@esser-i-creixer.cat

TU ET VALORES?

TU ET VALORES?

Quan a algú li diagnostiquen una malaltia, pateix un procés de dol per l’impacte que aquest diagnòstic tindrà sobre la seva vida. Davant d’una parada com aquesta en el recorregut d’una persona, cal plantejar-se com estem vivint i què podem fer per estar millor i que la resta del nostre camí sigui el més agradable possible.

La malaltia és una oportunitat de creixement personal, cada conflicte que ens arriba a la vida, ho és.

Tenim diverses maneres possibles d’afrontar-ho:
👉🏼 Podem seguir igual sense aprendre, enfonsar-nos, no aixecar el cap o…
👉🏼 Podem aprofitar el repte que tenim davant nostre per fer els canvis a les nostres vides que fa temps que volem fer, però que les nostres ments i creences ens limiten per a dur-les a terme.

És evident que la gravetat del diagnòstic, el moment emocional pel qual es passa i la personalitat de cada un influeixen en les decisions que es prenen… Però no creus que és una bona oportunitat per créixer?

Un dels descobriments que sovint es donen en aquestes situacions, és que la persona no es dóna prou VALOR a la seva vida. I d’aquesta paraula en podem extraure un bon aprenentatge.

Agafarem el concepte “valorar-se a un mateix” i desgranarem totes les lletres a través de la paraula en castellà “VALÓRATE”

V-A-L-O-R-A-T-E .  Vols saber què s’amaga al darrera de cada lletra?

V Vida. Quan et diagnostiquen una malaltia, per exemple un càncer… què tries? Si tries VIDA i enfrontar-ho, tens un recorregut important per reparar, tornant enrera en el camí que has fet a la vida, observant allò que tot i ser negatiu t’ha ajudat a crèixer i aquells llocs a on no hi vols tornar a ser perquè no et fan bé. En aquesta recerca, estar receptiu i ser objectiu és molt important.

A Aprenentatge i Acció. Aprenem de les experiències que ens estan passant durant les nostres vides. Però sempre estem oberts a aprendre? Moltes vegades estem atrapats en experiències similars que es repeteixen i no ens preguntem per què. Què passa si fas accions i fas canvis? La teva realitat també canviarà i les emocions que es van bloquejar s’aniran dissipant gradualment.

LLluita. No es tracta de lluitar contra el càncer, sinó de lluitar contra els nostres fantasmes interiors, que ens bloquegen a la vida i no ens permeten avançar i evolucionar. I si escrius en una llibreta tot el que t’ha bloquejat o et bloqueja? Pot ser un bon començament per fer-te conscient del què et passa i treballar-hi.

OOportunitat. Aprofita la baixa mèdica i el posttractament com una oportunitat per reflexionar, observar, connectar amb tu mateix, veure el que t’agrada i funciona en la teva història de vida i el que no. Tens una oportunitat d’or per estar amb tu i conèixer-te millor, per escoltar-te, aprendre a cuidar-te i començar a fer canvis. Has sentit parlar del Mindfulness o la atenció plena? És una bona eina per tornar a connectar.

RResponsabilitat i Respecte. Per tenir una bona salut física i emocional és molt important respectar-se a un mateix (els meus hàbits quotidians, la meva dieta, els missatges que em dic a mi mateix, el que permeto als altres, no posar límits, els tòxics que aplico al meu cos, etc. formen part d’aquest respecte propi). Cuidar-nos és un acte de responsabilitat que ens permet fer-nos càrrec de la nostra salut, comprometre’ns amb nosaltres mateixos.

A Autoestima i Alimentació. Quan em respecto i em cuido, aprenc a tenir cada vegada més accions d’amor cap a mi. Una d’aquestes accions és alimentar el cos i l’ànima… i és que és tan important saber triar i cuinar els aliments adequats que respectin el meu cos i la meva salut, com tenir cura de les meves emocions i pensaments perquè no afectin la meva salut física.

T Temps. Has pensat en quant de temps et dediques al dia? Ets la persona més important de la teva vida, l’única que t’acompanyarà des del naixement fins al teu final… dedica’t tot el temps que necessitis, aprèn a prioritzar-te.

E“Empoderamiento”. Tot i que la por forma part del procés oncològic i dels dols que hem de superar des de que se’ns dóna el diagnòstic càncer, no deixis que aquesta por et paralitzi. És un bon moment per cultivar la nostra Resiliència i d’una experiència negativa, construir alguna cosa positiva i trascendent (sé que en els casos més greus és complicat i que el càncer no és un camí de flors). Crear nous objectius vitals ajuda a agafar energia i forces renovades. Hi ha alguna cosa que sempre has volgut fer i no t’has atrevit fins ara?.

Òbviament, no prenguis decisions importants precipitades durant la primera etapa del dol perquè les emocions del moment et poden confondre, però després d’un temps raonable… qui diu que no pots aixecar el vol i apoderar-te? Si has aconseguit afrontar un procés oncològic, també podràs aconseguir els teus objectius, tan sols ho has d’intentar.

VALORA’T!!! V-A-L-O-R-A-T-E amb totes les lletres.

lauralogo185

Leave your message